Saturday, 25 January 2014

Bawang putih bawang merah.

Teks oleh: Umi Qaseh Gold Bangi

Ok, ini bukan entri mengenai cerita Bawang Putih Bawang Merah. Semua dah maklum tentang filem itu kan, cerita rakyat sejak zaman anak-anak. Tidak perlu lah saya yang daif ini mengulas lanjut.

Mak di kampung menelefon memaklumkan mengenai hal ini. Tanyalah Ustaz di TV9 menerangkan amalan pemakanan bawang putih dan bawang merah oleh Nabi S.A.W. di mana ia tidak boleh dicampur atas sebab-sebab kesihatan. Saya sangat terkejut. Kerana hampir semua masakan Melayu kita pasti ada dua sekawan ini. Sebut sahaja lauk Melayu, dari masak kicap, kari, kurma, rendang, gulai, kerutuk hingga menggoreng mee, pasti ada dua sekawan ini. Tiada salah satu akan jadi tidak sedap. Seolah tak cukup rasa. Hatta menggoreng sayur campur, pasti diserikan dengan hirisan bawang merah. Supaya hidangan lebih cantik, enak dan berselera !


Penjelasannya ialah bawang putih jika bercampur dengan bawang merah boleh menyebabkan lumpuh. Bawang besar jika dimakan selama 40 hari berturut-turut boleh menghasilkan bintik hitam di muka. Mungkinkah lumpuh itu seperti strok, lenguh atau bisa badan, kejang kaki? Mungkinkah bintik hitam di muka ialah jeragat atau black head? Wallahualam saya tidak tahu secara terperinci. Lalu kita pun mula lah mencari-cari produk kecantikan yang sesuai dan serasi dengan kulit untuk menghilangkan bintik hitam di muka, untuk menyerikan kulit wajah dan awet muda. Sedangkan puncanya dari kita jua. Kita tidak tahu kerana kita tidak berilmu. Nah, inilah pentingnya kita mencari ilmu.
Kenapakah ayat yang diturunkan kepada Nabi S.A.W. ialah Iqra' ? Boleh baca lebih lanjut di sini
"Jadi membaca menjadi bakat Nabi Muhammad SAW. Ayat ini menerangkan keutamaan membaca, menulis dan kepentingan ilmu pengetahuan."

Ustaz juga ada mengulas mengenai penyakit keturunan, walhal penyakit itu diwarisi dari tabiat pemakanan keluarga kita. 

Bagi kita yang sudah biasa memasak dengan mencampurkan kedua-dua si merah dan putih ini, agak pening juga bagaimana mungkin mengasingkannya. Tips dari mak, untuk masakan gulai atau sambal bolehlah gunakan bawang merah sahaja manakala bawang putih untuk masakan sayur atau percik.

Saya kira dengan ketiadaan salah satu rasanya tidaklah jauh berbeza. Cek biasanya memasak sambal dengan menumis kedua-duanya sekali. Manakala saya biasa memasak sambal hanya dengan bawang merah, yang pada tekak saya itu lebih sedap.

Jadi tengahari tadi, saya memasak gulai ikan merah hanya dengan menumis bawang merah. Bawang putih, giliran anda esok ye !

Pertanyaan lanjut & order & dropship;
Umi Stokis Qaseh Gold & Anaedar Bangi
Sms/watsap : 019-935.3481
   

Saya stokis sah Qaseh Anaedar di Bangi. Nombor stokis PAE-96962-E.
COD sekitar Pejabat Felda pada hari biasa dan sekitar Bangi/Kajang/Nilai/Putrajaya pada hujung minggu.
Waktu malam kedai dibuka setiap hari by appointment.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...