Friday, 11 July 2014

Apakah natrium klorida atau sodium klorida?

Teks oleh: Umi Arbee Ali
Foto oleh: Umi Arbee Ali dan Google

Na ialah natrium.
Cl ialah clorida
Gabungan kedua-duanya ialah natrium klorida.
Namun dalam standard kimia, ia dipanggil sodium klorida.

Garam biasa mengandungi 99% sodium klorida. Ini kerana penghasilannya adalah dengan cara menyejat air laut. Lebihan sodium klorida inilah di dalam badan kita yang meningkatkan risiko penyakit seperti tekanan darah, gout, kegagalan fungsi jantung dan buah pinggang.

Menurut Dr. Linus Pauling seorang saintis dan penerima dua anugerah Nobel,
"Setiap gejala dan penyakit berpunca daripada masalah ketidakseimbangan atau kekurangan zat mineral dalam tubuh."

Kita mendapat mineral daripada pemakanan (fresh food) tetapi kebanyakan makanan seperti buah dan sayur tidak berupaya membekalkan kesemua zat mineral yang badan perlukan.
Ini dibuktikan melalui kajian tentang zat mineral dan tumbuhan oleh Universiti Rutgers, New Jersey yakni tanah pertanian yang diulangtanam berkali-kali telah ketandusan zat mineral bagi tanaman yang ditanam kemudian.
Kekurangan ini boleh disokong dengan garam mineral. Menurut Persatuan Pengguna Pulau Pinang, sodium klorida atau garam biasa mengundang pelbagai masalah kesihatan seperti tekanan darah tinggi, alzheimer, strok, osteoporosis, gout dan masalah jantung.

Garam mineral mengandungi 84 mineral. Ia terhasil secara semulajadi di pergunungan Himalaya. 84 mineral ini diperlukan oleh badan. Ia bertindak dengan vitamin supaya badan dapat menyerap khasiat vitamin yang terdapat dalam makanan.


Garam mineral himalaya telah menjalani kajian saintifik dan ujian klinikal seperti dalam buku Water and Salt The Essence of Life oleh Dr. Barbara Hendel dan Peter Fereira. Garam ini digunakan dalam kajian memastikan keberkesanannya dalam membantu kita kembali sihat atau mengekalkan kesihatan. Kajian ini dijalankan di Universiti Graz, Austria pada tahun 2001 dan juga di Fenestra Laboratories, Nevada USA pada  2007. Kajian ini mengesahkan kristal garam himalaya merupakan garam bermineral lengkap dan terbaik di dunia.

Namun, Islam telah lebih dulu mengiktiraf garam. Secubit garam yang diambil sebelum makan dapat melengkapkan mineral yang membantu penyerapan zat makanan sebelum makanan masuk ke dalam perut.
"Tidak baik sesuatu makanan itu melainkan dengan garam"
-Anas Ibnu Malik
Rujukan Kitab siyarus salikin oleh Sheikh Samad al-Palembangi

Hanya tukar dari garam biasa kepada garam mineral ketika memasak. Selain sihat, ia menyedapkan makanan dan makanan tidak cepat basi.

Untuk 800gram berharga RM19 (SEMENANJUNG) dan RM27 (SABAH/SARAWAK)
Ia kini dalam packaging baru. Lebih menarik !

-------------

|moga dipermudahkanNya|
Umi Arbee Ali
BerQASEH di rumah Bisnes dari rumah sebagai Stokis Anaedar Bangi/Kajang
Bekerja di rumah sebagai Pengurus Online ABDR ---> Jana wang dengan blog


Kiri berwarna merah coklat ialah packaging baru.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...