Tuesday, 8 July 2014

Kenapa perlu memilih garam mineral.

Menurut Dr. Linus Pauling seorang saintis dan penerima dua anugerah Nobel,
"Setiap gejala dan penyakit berpunca daripada masalah ketidakseimbangan atau kekurangan zat mineral dalam tubuh."

Kita mendapat mineral daripada pemakanan (fresh food) tetapi kebanyakan makanan seperti buah dan sayur tidak berupaya membekalkan kesemua zat mineral yang badan perlukan.

Ini dibuktikan melalui kajian tentang zat mineral dan tumbuhan oleh Universiti Rutgers, New Jersey yakni tanah pertanian yang diulangbtanam berkali-kali telah ketandusan zat mineral bagi tanaman yang ditanam kemudian.

Kekurangan ini boleh disokong dengan garam mineral. Menurut Persatuan Pengguna Pulau Pinang, sodium klorida atau garam biasa mengundang pelbagai masalah kesihatan seperti tekanan darah tinggi, alzheimer, strok, osteoporosis, gout dan masalah jantung.

Kristal garam mineral himalaya ini mengandungi 84 elemen galian terpenting. Zat mineral tugasnya membantu penyerapan vitamin dari makanan. Oleh itu, secubit garam yang diambil sebelum makan dapat melengkapkan mineral yang membantu penyerapan zat makanan sebelum makanan masuk ke dalam perut.

Kristal garam himalaya telah menjalani kajian saintifik dan ujian klinikal seperti dalam buku Water and Salt The Essence of Life oleh Dr. Barbara Hendel dan Peter Fereira. Garam ini digunakan dalam kajian memastikan keberkesanannya dalam membantu kita kembali sihat atau mengekalkan kesihatan. Kajian ini dijalankan di Universiti Graz, Austria pada tahun 2001 dan juga di Fenestra Laboratories, Nevada USA pada  2007. Hasil. Kajian ini mengesahkan kristal garam himalaya merupakan garam bermineral lengkap dan terbaik di dunia.

Islam telah lebih dulu mengiktiraf garam.

"Tidak baik sesuatu makanan itu melainkan dengan garam" (Anas Ibnu Malik)

Rujukan Kitab siyarus salikin oleh Sheikh Samad al-Palembangi

Garam mineral masakan hanya rm15.90 untuk 800gram.

|moga dipermudahkanNya|
Umi Arbee Ali
BerQASEH di rumah.
Khidmat nasihat SURI bekerja di rumah. ---> http://panduansuribekerjadirumah.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...