Saturday, 11 October 2014

Berseri-seri dengan pegaga Qaseh Adinda

Ini pegaga kami. Saya sering mencabutnya untuk dibuat kerabu, masak lemak atau sebagai ulam dimakan begitu sahaja. Saya sukakan rasanya yang pahit. Sememangnya saya sukakan ulam.

Secara tradisinya, sama ada dimakan atau disapu, pegaga mampu merawat:
♧kencing manis, kolesterol, asid urik, migrain, sembelit, buasir, sakit kulit, angin, kembung perut
♧baik untuk otak
♧haluskan kulit >>> untuk perempuan
♧seri wajah >>>untuk perempuan
♧kecutkan peranakan >>>untuk perempuan
♧rawat keputihan >>>untuk perempuan
♧tambah susu badan >>>untuk perempuan

Pegaga merupakan "sahabat baik" kaum hawa. Begitu juga manjakani dan delima yang turut membantu merapatkan faraj, baik untuk rahim, tambah susu badan dan menaikkan seri wajah.
Maka tak hairanlah ketiga-tiga tanaman ini dipilih sebagai herba tambahan dalam Qaseh Adinda.

Pepatah Melayu, dalam pahit ada manisnya.
Pegaga rasanya pahit.
Namun khasiatnya sangat manis.

Umi arbee ali
BerQASEH di RUMAH

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...