Monday, 23 February 2015

Sole sejukkan badan ketika cuaca panas.

KUALA LUMPUR 21 Feb. – Musim panas ekstrem yang dijangka melanda negara minggu depan boleh memberi tekanan fizikal kepada tubuh badan dan kesihatan manusia termasuk menyebabkan kematian seperti strok haba.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, orang ramai harus mengambil langkah berjaga-jaga kerana cuaca kering dan berpanjangan bukan sahaja memberi kesan kepada ekosistem dan kawasan pertanian, tetapi membahayakan kesihatan.

“Perubahan iklim ini akan menjejaskan sumber bekalan air yang selamat lalu meningkatkan kes-kes bawaan air dan makanan serta cirit-birit. Penyakit berkaitan sistem pernafasan dan kardiovaskular juga meningkat.

“Kes penyakit denggi pula akan meningkat kerana masyarakat menyimpan air di dalam bekas simpanan yang tidak ditutup malah cuaca panas juga merangsang pembiakan nyamuk dan replikasi virus dalam nyamuk,” katanya kepada Mingguan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas laporan tentang negara ini dijangka bakal berdepan cuaca panas melampau bermula minggu depan sehingga awal April ini berikutan fenomena Ekuinoks yang menyebabkan matahari berada tepat di atas garisan khatulistiwa.

Tambah Dr. Noor Hisham, semua orang berisiko menjadi mangsa cuaca panas tetapi terdapat kumpulan yang lebih cenderung terkesan akibat perubahan iklim tersebut.

“Mereka yang terbabit dengan kegiatan aktiviti fizikal di luar seperti buruh, peladang, ahli sukan, tentera, polis dan lain-lain lebih berisiko kerana mereka terdedah kepada cuaca panas.

“Orang dewasa berusia 40 tahun ke atas mempunyai risiko 10 kali ganda berbanding mereka yang lebih muda. Kanak-kanak berusia lima tahun, penghidap penyakit sistem pernafasan, darah tinggi, jantung, kencing manis dan kelenjar tiroid juga antara kumpulan yang berisiko tinggi,” katanya.

Sementara itu, pakar kesihatan Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM), Prof. Dr. Jegan Thanabalan berkata, cuaca panas melampau juga boleh menyebabkan strok haba yang boleh membawa maut khususnya kepada kanak-kanak dan orang tua.

“Masalah kekurangan air dalam badan adalah yang paling bahaya semasa cuaca kering dan panas kerana perubahan kandungan garam galian dalam badan boleh menyebabkan strok haba berlaku.

“Minum banyak air suam, air isotonik dan hadkan aktiviti luar yang terdedah kepada cuaca panas terik,” katanya.
Sumber Utusan

---
Kita adalah apa yang kita minum. Minum air bermineral adalah lebih bagus. Untuk info, air zam-zam payau kerana kaya mineral. Selain meneguk air mineral yang banyak dijual, boleh cuba cara ini untuk berjimat dan sihat :
Tuang 5ml sole ke dalam air minuman bertapis.

Sole bermaksud sebatian pekat.
Sole ialah pati kristal garam mineral.
Jangan takut apabila dikatakan garam. Bukan minum air garam biasa, tapi ini air garam 84 jenis mineral. Mineral kan diperlukan oleh badan supaya bertindak dengan vitamin untuk menjalankan pelbagai fungsi badan.

Harga sebotol sole 170ml ialah RM52. Tahan sebulan jika benar-benar istiqomah.

Masih ragu-ragu? Layan testimoni pesakit kencing manis, darah tinggi, demam panas, gastrik, kurus di sini.

http://qasehgoldbangi.blogspot.com/2014/07/sole-yang-mudah-murah-mujarab.html?m=1

Umi qaseh bangi.

Berqaseh di rumah.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...