Sunday, 18 October 2015

Best Performance Award #sept25ksd.

Entri #109: Best Performance Award #sept25ksd.
Teks oleh: Umi Arbee Ali
Foto oleh: Umi Arbee Ali
Hari Selasa, 10 Oktober yang lepas, saya dijemput ke Makan Malam Eksklusif Anaedar di Pacific Regency Hotel Suites, Kuala Lumpur. Ia sempena meraikan rania dan stokis yang berjaya mencapai target bulan September. Awal September, Anaedar melancarkan kempen mini #sept25ksd. Setiap rania diberi target jualan 80 botol Qaseh sebulan dan setiap stokis diberi target minimum RM10,000. Yang berjaya, diraikan dalam majlis ini dan dapat sijil, plak serta hadiah emas.
Nasihat saya kepada rania dan stokis, sertai sebarang kempen yang Anaedar anjurkan. Serampang dua mata, kita bekerja sambil bawa keluarga bercuti jalan-jalan. Percutian dan kejayaan salah satu terapi untuk keluarga. Bersyukur puas hati melihat keluarga gembira ialah terapi untuk kita pula.
Alhamdulillah masih diberi rezeki dalam bisnes makanan sunnah. Setelah tiga tahun, saya masih di sini bisnes dari rumah sebagai Stokis Ana Bangi/Kajang. Matlamat masih sama, berminat berkongsi kebaikan makanan sunnah dan produk bumiputra Islam halalan toyyiban kepada lebih ramai orang dan membantu mereka yang mahu jana wang lebih.
Doa saya saban hari, Ya Allah jadikan apa yang aku suka usahakan ini sebagai sumber rezeki yang halal, cukup, berkat, dapat tolong keluarga dan orang lain. Biiznillah.
Menyebut mengenai award kebendaan ini, saya tak hebat. Masih manusia biasa dari tanah. Bila buat sesuatu, buat dengan baik. Untuk hidup, perlu cari rezeki kan. Jemput rezeki cara baik. Jika bukan kita yang mencari, mengusahakan, menjemput rezeki itu, bagaimana nak hidup di dunia ini.
“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka ” (Surah Ar-Rad:11)
Namun kebendaan wajar untuk mencapai kebahagiaan. Nabi pernah menyatakan bahawa di antara tanda-tanda manusia yang bahagia ialah mereka yang memiliki wanita yang solehah, rumah yang selesa dan kenderaan yang baik. Yang penting, jangan sampai kebendaan melalaikan kita daripada mengingati Allah.
"Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepadamu akan pahala dan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagianmu (keperluan dan bekalanmu) dari dunia; dan berbuat baiklah (kepada hamba-hamba Allah) sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu (dengan pemberian nikmatNya yang melimpah-limpah); dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi; sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang berbuat kerosakan ". (Al-Qasas 28:77)
Tidak ada sesuatupun dari dunia yang akan kekal abadi, maka janganlah terpedaya dengan kedudukan tinggi, jumlah yang banyak atau harta benda.
-Dr Salman al-Odah
Umi Arbee Ali
-Bekerja di rumah sebagai Pengurus Online Abdr DI SINI JANA WANG DENGAN BLOG.
-Bisnes dari rumah sebagai Stokis Anaedar Bangi/Kajang
#janawangdenganblog
#qasehgoldmembudayakanmakanansunnah

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...